Rondje Utrecht limited edition

Limited Editon uitgaven tijdens speciale evenementen of gebeurtenissen, zoals belangrijke sportevenementen, restauraties van Utrechtse historische panden of ander gebeurtenissen. Rondje Utrecht zal deze limited edition uitbrengen om gebeurtenissen vast te leggen in de serie van Rondje Utrecht.




1122-2022, 900 jaar stadsrechten voor Utrecht


Utrecht maakte in 1122 deel uit van het Heilig Roomse Rijk, waar Hendrik V de keizer was. Een erg groot rijk, waardoor hij wereldlijke macht verleende aan de bisschop van Utrecht, Bisschop Godebald. Naast bisschop was Godebald ook regerend vorst in het Sticht Utrecht.

Bisschop Godebald had het plan bedacht de Kromme Rijn af te dammen en in plaats daarvan het kanaal Vaartsche Rijn naar de Lek te laten graven. Dat terwijl de Kromme Rijn juist zo’n belangrijke handelsroute was. De inwoners van Utrecht waren het hier niet mee eens, omdat zij de plannen moesten gaan betalen door o.a. het verhogen van de toltarieven. Bovendien maakten de handelaren volop gebruik van de Kromme Rijn en de Vecht. Hierdoor ontstonden spanningen tussen de bevolking en de bisschop, wat leidden tot heftige gevechten.

Keizer Hendrik V verbleef in het voorjaar van 1122 in ‘Paleis Lofen’, het keizerlijk paleis. Keizer Hendrik V bemiddelde in het conflict en bepaalde dat de bisschop de burgers van Utrecht het stadsrecht moet geven. Op 2 juni 1122 werd door Keizer Hendrik V officieel de stadsrechten verleend. Hiermee is het Utrechts stadsrecht het op één na oudste stadsrecht van Nederland. Al de gemaakte afspraken werden vastgelegd op 2 perkamenten oorkonden en vanaf dat moment was er een stadsbestuur en werd de ontwikkeling van de uitbreiding van de stad gestart. De inwoners kregen o.a. vrijstelling van tolbetaling, er kwam een rechtbank en ze mochten een stadsmuur bouwen ter bescherming van de stad en voor hun veiligheid. Hiermee werd de macht van de bisschop ook verminderd. De Maartensbrug werd gebouwd wat de eerste verbinding was tussen het Bisschoppelijke deel en de handelsstraat.

Achter het hek, op de Vismarkt, van het vroegere Paleis Lofen ligt een plaquette ter gedenkenis aan deze bijzondere gebeurtenis.

De perkamenten oorkonden werden in de loop der eeuwen op allerlei plekken bewaard, zoals in de Catharijnepoort bij het huidige Vredenburg. Via een flinke omweg zijn de oorkonden in de depots van het Utrechts Archief beland, waar ze nu nog steeds worden bewaard.

Utrecht is als stad flink gegroeid, ontwikkeld, met de tijd mee gegaan maar toch is het de stad gelukt om zijn rijke historie te behouden. Utrecht is en blijft een stad die mensen van jong en oud samenbrengt, bindt en verbindt; met elkaar en met hun omgeving. Een bruisende stad met trotse inwoners, vele studenten, bezoekers en veel mooie bezienswaardigheden.

Op 2 juni 2022, de 900ste verjaardag van de stad Utrecht, opent Paleis Lofen i.s.m. DOMunder haar deuren voor bezoekers om de geschiedenis zichtbaar te maken. De eigenaar Stadsherstel Utrecht verwierf recent een gedeelte van de kelders met daarin resten van het voormalige souterrain (begane grond) van het keizerlijk paleis. De oude muren en de ‘Pilaren van Walden’ van Paleis Lofen bevinden zich in kelders onder de gebouwen tussen het Domplein en de Vismarkt. Hier vindt je ook de toegangspoort naar het vroegere paleis. Lofen is waarschijnlijk vernoemd naar de benaming die men gebruikte voor de boogachte constructie. Van vulkanisch tufsteen & zand

De Utrechtse dichteres Hanneke van Eijken schreef een gedicht ter gelegenheid voor de viering van Utrecht 900 Jaar:

Gekomen om te blijven
ik ben een stad van werven, van bruggen en bouwers
om mijn navel slingert een gracht, ik ben een oude stad
waar de stenen het leven van mijn bewoners nog vieren:
de stad van romeinen, studenten en beiaardieren
mijn pleinen zijn open handen, die straten verbinden
ik ben een zachte stad
die overgaat in vecht en landerijen
mijn voeten zijn van klei, mijn armen strekken
langs dorpen en bossen
in mijn wijken, achter vele ramen, onder al mijn daken
leven mijn mensen samen
ik ben een dappere stad, ik werd geboren uit een vesting
en ik ben gekomen om te blijven


900 jaar stadsrechten wordt gevierd van 2 juni 2022 t/m 11 november 2022 met het thema ‘Stad zonder grenzen’. Voor deze feestelijke gebeurtenis heeft Rondje Utrecht een limited edition likorette uitgebracht met de smaak van de typisch Utrechtse botersprits.


Ga hier direct naar de  webshop




Zo is Rondje Utrecht ook gestart in 2015 met een eenmalige uitgave de 'Bicyclette Likorette' met de start van de Tour de France in Utrecht. In 2022 zal er een eenmalige uitgave worden uitgebracht met wederom een wielerronde die in Utrecht zal starten 'La Vuelta'. Deze editie zal de naam dragen  'Bicicleta Likoretta'.


Rondje Utrecht, Amersfoort & Den Bosch 'Bicicleta Likoretta'.


Richting de start van de Tour de France 2015 die in Utrecht begon, ontstond een heerlijke serie aan likorettes genaamd ‘Rondje Utrecht’, met als Limited Edition de ‘Crème Brûlée Bicyclette Likorette’. In 2022 is er weer een grote wielerronde in Nederland, de 76ste editie van ‘La Vuelta’, die in Utrecht start en zijn koers zal vervolgen naar Den Bosch voor de 2de etappe, via o.a. Amersfoort met de finish in Utrecht, om vervolgens verder te koersen in Spanje.

Fijn-Proeverij vindt dit een mooie gelegenheid om Rondje Utrecht, Rondje Amersfoort & Rondje Den Bosch met elkaar te verbinden en te vieren met de Limited Edition ‘Crème Caramel Bicicleta Likoretta’. Deze likorette smaakt naar het bekende Spaanse nagerecht, de Flan.

Dag 1: 19 augustus 2022

De ploegentijdrit van 2020 à 24,4 km begint en eindigt bij de Jaarbeurs. Na de start gaat het door het centrum via de Maliesingel naar de Blauwkapselweg en verder naar Overvecht. Na een U-bocht koersen de renners naar de Leidsche Rijn om via de Meern weer terug te gaan naar de Jaarbeurs.

Dag 2: 20 augustus 2022

De 183 km lange koers van de 2de La Vuelta dag start bij de Citadel in Den Bosch en in de geneutraliseerde zone peddelen de renners langs de Markt, de Parade, het Wilhelminaplein, de Onderwijsboulevard en de Oude Engelenseweg, waarna de vlag voor de officiële start wappert bij de Brabanthallen. Vervolgens zetten de renners noordwestwaarts koers naar het Land van Heusden en Altena. Vlak voor de Biesbosch gaat het weer de andere kant op. Via Zaltbommel buigt de route af naar het noorden. De renners steken de Neder-Rijn over en komen over de Amerongse Berg waar de renners hun route over de Utrechtse Heuvelrug met een schitterend uitzicht op de verschillende landgoederen en kastelen en koersen ze richting Amersfoort. Via Soest, Zeist en De Bilt met een lus door de stad Utrecht, wordt de sprint aangetrokken richting de finishlijn op het Utrecht Science Park.

Le Grand Départ van de Tour de France 2015 was ook al in Utrecht. In 2010 finishte de 2e etappe van de Giro d’Italia in de Domstad, die met de Vuelta-start de eerste Nederlandse plaats wordt die alle grote rondes heeft ontvangen. Sterker, Utrecht is straks de enige stad ter wereld die dat kan zeggen.

"Van de Zuiderwaterlinie via 11 vestingsteden tot de Utrechtse Waterlinie". 



Ga hier direct naar de  webshop



Rondje Utrecht 'Bicyclette Likorette' 


De 'Bicyclette Likorette' is tot stand gekomen in 2015 in samenwerkingsverband tussen Albert de Rijk van De Zes Vaatjes & met Guillaume Coret van Fijn-Proeverij. De start van deze Likorette zal eenmalig uitgegeven worden en wordt gewijd aan De Tour de France die in 2015 in Utrecht zal starten.

De wielrenners trekken op 4 juli 2015 als individuen in een tijdrit van West naar Oost Utrecht. Om vervolgens op 5 juli als peloton door de oude binnenstad, langs de monumentale grachten en onder de Domtoren, richting Frankrijk te fietsen, waar ze op 26 juli 2015 op de Parijse Champs-Élysées eindigen.”

Zacht, vriendelijk zoet, fris, amandel, Crème Brûlée, boterbabbelaar vanille en divers citrusfruit zoals sinaasappel, clementine en kumquat. Een eenmalige uitgave met geheim recept van meer dan 40 verschillende kruiden, specerijen, schillen, fruiten, en/of zaden. Aangezien de Crème Brûlée zo'n succes heeft gekend hebben wij deze smaak in 2016 terug laten komen als onze 'De Zes Vaatjes' huis likorette.

 "Van Domtoren tot aan de Eiffeltoren". 

Deze likorette is volledig uitverkocht


Hieronder alle 12 smaken van Rondje Utrecht: