Utrecht Skyline
Zowel de ronde als horizontale kunnen standaard geleverd worden met de maten, tekst, materialen en kleuren zoals hieronder vermeld, indien een andere kleur, afmeting, tekst of materiaal gewenst vraag dan naar de mogelijkheden.
Standaard:
- ronde skyline Utrecht: 300mm breedte, X 280mm hoogte, X 3mm dikte
- horizontale skyline Utrecht: 900mm breedte, X 185mm hoogte (hoogste punt), X 3mm dikte
- als ophangsysteem
- uitleg van de 12 afbeeldingen met bijpassende verhalen van Rondje Utrecht
Materiaal:
- acryl (plexiglas): te verkrijgen in de kleuren: wit, rood of zwart
- hout (berkenhout): deze heeft in dikte een afwijkende maat van 4mm
Extra mogelijkheden:
- ander kleur
- andere afmeting
- andere naam uitgesneden (naam van een persoon, huisnaambordje of bedrijfsnaam)
- de horizontale skyline kan met staanders geleverd worden
Utrecht Skyline rond
300mm breedte, X 280mm hoogte, X 3mm dikte
(midden cirkel: 250mm diameter)
(houtvariant 4mm dikte)
Acryl (zwart, wit, rood & hout)
€ 44,95 (excl. verzendkosten)
Utrecht skyline horizontaal
900mm breedte, X 185mm hoogte (hoogste punt), X 3mm dikte (houtvariant 4 mm dikte)
Acryl (zwart, wit of rood & hout)
€ 57,95 (excl. verzendkosten)
Klik hieronder op de cijfers voor informatie over de gebouwen
1. De Inktpot
Gelegen aan het Moreelsepark, behoort tot een van de meest iconische gebouwen van Utrecht. Het Art Deco gebouw is tussen 1918 en 1921 door de Nederlandse Spoorwegen gebouwd en heette oorspronkelijk ‘Hoofdadministratiegebouw III’. Oud NS-directeur George van Heukelom ontwierp het geheel symmetrische, bakstenen gebouw. De karakteristieke vorm van het ontwerp bezorgde het gebouw de bijnaam ‘De Inktpot’. Voor de bouw zijn 22 miljoen bakstenen gebruikt en hiermee is De Inktpot het grootste bakstenen gebouw van Nederland. Tussen 2000 en 2002 heeft er een grote renovatie plaatsgevonden en vandaag de dag is dit Rijksmonument het hoofdkantoor van ProRail.
2. Cupfighters
De geschiedenis van FC Utrecht in het bekertoernooi gaat terug naar het jaar 1982, toen de club voor het eerst in de finale stond. Helaas verloor FC Utrecht dat jaar de finale wedstrijd. Hetzelfde deed zich voor in 2002. Maar meer succes had de club in 1985, 2003 & 2004, want in deze jaren werd de felbegeerde beker, ook wel Dennenappel genoemd, gewonnen en naar de Galgenwaard gebracht. FC Utrecht is in 1970 ontstaan door een fusie van de voetbalclubs Elinkwijk, DOS en Velox. De thuisbasis van de club, Stadion Galgenwaard, grenst aan het platteland en de boomgaarden van Bunnik. In de zomer worden hier onder andere heerlijke kersen geoogst.
3. Oudegracht
De Oudegracht behoort tot de meest bijzondere grachten ter wereld, in het bijzonder door de functionaliteit door de jaren heen en de werfkelders met terrassen. De bijna 2 km lange kanalen zijn tot stand gekomen in de Romeinse tijd toen de rivieren De Vecht en de Kromme Rijn steeds slechter bevaarbaar werden. Het water diende voor de handel, maar ook voor de productie van bier en als bluswater. Sinds 2008 is de gemeente bezig om de grachten, bruggen en de werfkelders op de werelderfgoedlijst van UNESCO te krijgen.
4. De Lange Gavioli
Jarenlang klonken de vrolijke noten uit kermisorgel ‘De Lange Gavioli’ in de Utrechtse binnenstad. Het draaiorgel werd in 1903 in Waldkirch door Aselmo Gavioli gebouwd. Sinds 1921 waren de gebroeders Hommerson te Ginneken eigenaar van dit kermisorgel. Op 17 december 1955 vond vervolgens in Utrecht de feestelijke ingebruikneming plaats van het door de Stichting Stadsontspanning Utrecht aangekochte orgel. Deze trok met De Lange Gavioli de hele wereld over. In 2003 kocht Museum Speelklok het orgel voor het symbolische bedrag van 1 euro van Stichting Stadsontspanning Utrecht. In 2015 is het orgel in restauratie gegaan om het in 2016 tijdens het 60-jarig bestaan van Museum Speelklok weer op straat te laten spelen.
5. Verborgen RijkDom
Utrecht kent een Verborgen RijkDom aan geschiedenis, iedere kerk en achter ieder hofje schuilt een verhaal met als paradepaardje de 112 M hoge gotische Dom. De kerk is tussen 1254 en 1517 in het Romeinse fort ‘Trajectum’ gebouwd. Door een tornado in 1674 is het schip van de kerk weggeblazen, de ziel van de stad was verloren. Nadat het puin er 150 jaar lang heeft gelegen, is het opgeruimd en ontstond het huidige Domplein. Zo zijn er generaties lang sporen en schatten achter- gebleven, onder het inmiddels 5 meter hoger gelegen Domplein. Vanaf de jaren ’30 van de 20ste eeuw wordt er schat gegraven op het Domplein, sinds 2014 zijn deze schatten te zien in het ‘DOMunder’.
6. Piekenkermis
De Piekenkermis is in 1988 ontstaan naar een idee van Professor Gerrit Jansen. Men wilde namelijk de voltooiing van de restauratie van vijf Utrechtse binnenstadskerken, gerealiseerd door Stichting Utrecht Kerkenstad, groots vieren. Een feest voor iedereen, jong en oud. Een kermis waar iedere attractie maximaal één piek kostte en zo ontstond de Piekenkermis op de Maliebaan. In de eerste jaren kwamen de organisatoren altijd samen in Proeflokaal ‘De Zes Vaatjes’ om zaken rondom de kermis te bespreken.
7. Makke Jannen
Makke Jannen is echt Utrechts dialect voor tamme kastanjes. Op een historische plek langs de werf, onder De Winkel van Sinkel, staat een kastanjeboom omheind met een bekisting. Deze bekisting geeft de binnenomtrek aan van de stadskraan die tot 1837 op deze plek zijn werk deed. De stadskraan was zeer belangrijk voor de in- en afvoer van goederen van bewoners die geen werfkelder bezaten. Met de bouw van De Winkel van Sinkel is de stadskraan verloren gegaan tijdens het takelen van de 4 kariatiden (bronzen vrouwenzuilen) die voor het pand zijn geplaatst.
8. De Leugenaarsbank
De Leugenaarsbank is een bekend Utrechts fenomeen. De bank stond van oudsher vaak bij een brug of proeflokaal. Het is de plek waar dorpsoudsten sterke verhalen vertelden. Ook in Proeflokaal ‘De Zes Vaatjes’ staat al sinds de jaren ’60 een leugenaarsbank. In 2010 ontwierp Versseput Architecten een moderne variant met daarop een gedicht van stadsdichter Ingmar Heytze: Het maakt me niet uit wat je / hier hebt gehoord. Ze zeggen / maar wat ze willen, daar ga ik / niet in treden. Ik weet alleen / dat het allemaal niet waar is, / of in elk geval niet allemaal. / Dit zijn de feiten: de leugen en / de waarheid lopen naast elkaar, / de stad uit, richting Zandpad. / Zegt de leugen: ‘Ik was niets / van plan.’ Vraagt de waarheid: / ‘Mag ik in het midden lopen?’
9. De Zes Vaatjes
De Zes Vaatjes kent een lange geschiedenis in de Utrechtse horeca. In 1914 al startte de eerste generatie van familie De Rijk met een huiskamer proeflokaal, waar per maat en per glas werd verkocht; ‘tap & slijt’ over één toonbank zoals men dat toen noemde. Door de jaren heen, en inmiddels 2 generaties verder, is het proeflokaal verder uitgebreid. De naam De Zes Vaatjes is echter pas in de jaren ’70 ontstaan na het plaatsen van een drankenorgel bestaande uit zes vaten. Naast de diverse andere dranken die door De Zes Vaatjes worden uitgebracht, is in 2015 de lijn Rondje Utrecht nieuw in het assortiment gekomen startende met een eenmalige uitgave ter ere van de Tour de France die dat jaar in Utrecht startte.
10. Rietveld
Rietveld (1888 - 1964), Utrechtse architect, meubelontwerper en grafisch ontwerper, die vooral bekend geworden is als lid van De Stijl en als pionier van het Nieuwe Bouwen. Tot zijn beroemdste werken behoort zonder meer het Rietveld Schröderhuis aan de Prins Hendriklaan in de wijk Wilhelminapark. Rietveld ontwierp het huis in 1924 in opdracht van Truus Schröder. In 2000 is het Rietveld Schröderhuis op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Momenteel is de woning in beheer bij het Centraal Museum. Dit museum verzorgt rondleidingen door het gebouw en heeft daarnaast een uitgebreide collectie door Rietveld ontworpen meubelen. Een gedeelte hiervan kun je in het Rietveld Schröderhuis zien, bijvoorbeeld de beroemde Roodblauwe, beukenhouten armstoel.
11. Sint Maarten
Sint Maarten was in 371 na Chr. Bisschop van Tours. De legende gaat dat hij als jong krijgsman op een koude winterdag in Amiens een half ontklede, gehandicapte bedelaar trof, waar niemand aandacht aan schonk. Maarten zag dit en trok onmiddellijk zijn zwaard, sneed een groot deel van zijn mantel af en gaf dit deel aan de bedelaar. In 397 stierf Maarten aan koortsen en werd op 11 november begraven in de basiliek van Tours. In Utrecht is de Domkerk gewijd aan Sint Maarten en is hij beschermheilige van de stad. Het wapen van Utrecht (rood-wit schild) verwijst naar de rode kleur van de mantel en de witte kleur van de onderrok van de heilige. Nog altijd vieren Utrechtse kinderen op 11 november het Sint-Maartensfeest. Zij gaan dan met lampions langs de deuren om te zingen voor snoep.
12. Werkspoor
Werkspoor de fabriek van staalconstructies van onverwoestbare kwaliteit. In 1913 werd een deel van de Nederlandsche Fabriek van werktuigen en spoormaterieel gevestigd in Lage Weide, het toenmalige Nieuw Zuilen. In 1929 werd ‘Werkspoor’ de officiële naam. Hier werden veel treinstellen gefabriceerd, maar ook beroemde bruggen. Na W.O. II werden veel herstelwerkzaamheden uitgevoerd voor de spoorwegen, in de hoogtijdagen was Werkspoor de grootste wagonfabriek van Europa: ieder uur verliet een nieuwe kolenwagen de fabriek. Van 1952-1958 werden treinstellen voor Argentinië gemaakt, waaronder het presidentiële rijtuig voor Peron, de president van Argentinië (A. de Rijk† 2de generatie van De Zes Vaatjes schilderde hier aan mee). In 1972 verliet het laatste treinstel de fabriek: treinstel 840 voor de Nederlandse Spoorwegen. Na de aanleg van de spoorverdubbeling van de spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal in 2002 kreeg deze de naam ‘Werkspoorbrug’.
Hieronder alle 12 smaken van Rondje Utrecht:
Utrechtse groet
Guillaume Coret